بزرگی پرسید مهم ترین معضل شهر شما چیست؟ یکی گفت: آلودگی هوا، دیگری گفت: زباله، فردی دیگری اعلام کرد: بیماری و شهروند دیگر از ترافیک به عنوان معضل شهر خود یاد کرد.
این بزرگ گفت: همه اینها مسائل مهم شهر ما محسوب می شوند اما مهم ترین معضل شهر بی تفاوتی و بی مسئولیتی شهروندان نسبت به مسائل شهر است. اگر همه ما در هر مسئولیتی نسبت به وظایف خود احساس وظیفه داشته باشیم و مسئولیت شهروندی خود را بشناسیم و آن را رعایت نماییم آن زمان است که می توانیم به چاره جویی و گره گشایی برای مشکلات شهرمان امیدوار باشیم.
برای مثال سازنده خودرو، سازنده راه، راننده و عابر پیاده اگر به وظایف خود درست عمل نمایند و در مواجهه با حقوق سایر شهروندان بی تفادت نباشند و از عباراتی چون ولش کن و اهمیتی ندارد، استفاده نکنند همه مشکلات ما حل خواهد شد.
این باب گفت و گوی من با دانش آموزان پسر دبیرستان شیخ فضل الله نوری شهر گرگان بود که برای برنامه آموزش فرهنگ ترافیک در جمع آنها حاضر شدم.
به اطلاع می رسانم این برای نخستین بار بود که به همت بانوی محترم فرخنده فیروز فرد مدیر خانه فرهنگ پرسش گرگان آموزش فرهنگ ترافیک به دبیرستان های شهر گرگان راه یافت.
درباره ی اینکه چرا دانش آموزان نیاز به آموزش قوانین عبور و مرور دارند گفته شد که ما در مقام معلم، پدر و مادر به دانش آموز خود یاد می دهیم شمردن را، شناسایی رنگها و هیجی کردن کلمات را، اما ضرورت دارد برای حفظ جان کودکان و دانش آموزان، آنها را از خطرات عبور و مرور در معابر شهر هم آگاه سازیم. به آنها یادبدهیم به عنوان یک شهروند اگر حقی در عبور و مرور دارند تکالیف و وظایفی هم به عهده آنها گذاشته شده است که باید به آن پای بند باشند و آن را رعایت نمایند.
در تاکید به اهمیت آموزش قوانین عبور و مرور ایمن به دانش آموزان گفتم که به موجب گزارش پلیس شهر گرگان، تا پایان دی ماه 93 ،30 شهروند گرگانی در اثر تصادف رانندگی کشته شده اند که از این تعداد 6 نفر زیر 17 سال سن دارند یعنی دانش آموز و کودک هستند. این آمار نگران کننده نشان می دهد که با آموزش هدفمند و موثر برای دانش آموزان باید از وقایع تلخ رانندگی پیش گیری نماییم زیرا ما وظیفه داریم دانش آموزان را با خطرات رفتارهای پر خطر در مقام عابر پیاده و راننده آشنا و آگاه سازیم.
در ادامه این برنامه آموزشی با نمایش فیلم های تهیه شده از معلولیت تعدادی از شهروندان در اثر بی احتیاطی خود و رانندگان، از دانش آموزان خواسته شد که از سرنوشت نتیجه رفتار های پرخطر درس بگیرند و نخواهند که خود چنین تجربه های تلخی را بگذرانند.
به دانش آموزان این دبیرستان گفته شد که در همه جای دنیا، رانندگی در محیط اجتماعی و در بیرون از خانه یکی از شاخص های اصلی تعیین فرهنگ و اخلاق اجتماعی مردم است اهمیت و حساسیت نحوه ی رانندگی در برخی کشورهای پیشرفته به حدی بالا است که کارت گواهی نامه رانندگی حتی از کارت شناسایی یک شهروند از عتبار بیشتری برخوردار است.
در ادامه این برنامه آموزشی، دانش آموزان به وظیفه خود در مقام عابر پیاده آشنا شدند و آموختند محل عبور آنها اگر قصد گذر از خیابان را ندارند، پیاده رو است. همچنین استفاده از گذر گاه عابر پیاده به عنوان محلی امن برای عبور و مرور آنها از عرض خیابان است که البته در صورت وجود پل هوایی، استفاده از پل به عنوان مطمئن ترین و سالم ترین گزینه برای عبور از معابر شهر باید انتخاب شود.
در این برنامه که به دلیل استقبال دانش اموزان 2 ساعت به طول انجامید، تصاویر ترافیکی به همراه پیام های آموزشی برای دانش آموزان به نمایش گذاشته شد و از دانش آموزان خواسته شد رعایت آداب و قوانین رانندگی را نه به واسطه ترس از پلیس و جریمه شدن بلکه با هدف احترام به حقوق دیگران در تمام شبانه روز به عنوان یک وظیفه انسانی سرلوحه زندگی خود قرار دهند.
در پایان به پرسشهای دانش آموزان در خصوص چگونگی عبور از عرض خیابان، در قالب فیلم های آموزشی پاسخ داده شد.
این برنامه آموزشی با حضور هفتاد دانش آموز پسر و معاون پرورشی و معلمان این دبیرستان برگزار شد.
در پایان مدیریت دبیرستان شیخ فضل الله نوری خواستار تداوم و تکرار برنامه های آموزش فرهنگ ترافیک از طرف شهرداری گرگان شدند که مقرر شد با هماهنگی دوره های آموزشی قوانین عبور و ایمن ایمن پی گیری شود.
بر حسب وظیفه انسانی از راهنمایی های خالصانه و سازنده و در اختیار گذاشتن سی دی های آموزشی برای شهروندان گرگان از سرهنگ عین الله جهانی معاونت آموزش و فرهنگ ترافیک پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بی نهایت متشکرم.