یکی از مهم ترین شاخص های شهرهای توسعه یافته، رفتارهای ترافیکی است. در این شهرها، مردم نظم و انظباط را به صورت کامل رعایت می کنند و به اصول و قواعد حاکم بر شهر احترام می گذارند و همین قاعده مندی، گواه پایداری و تضمین کننده توسعه یافتگی است.
طبق قانون بودجه، شهرداری ها موظف هستند 2 درصد بودجه خود را به آموزش در بخش های مختلف اختصاص و هزینه نمایند.
از سوی دیگر معاونت حمل و نقل و ترافیک سازمان شهرداری و همیاری های کشور در تهیه طرح حمل و نقل شهریسیاست گذاری های مختلفی را از جمله فرهنگ سازی در خصوص ترافیک را مطرح ساخته است و شهرداری ها را با همکاری دستگاه های مختلف از چمله صدا و سیما، پلیس راهنمایی و رانندگی و آموزش و پرورش به اجرای برنامه های آموزشی در حوزه ترافیک موظف ساخته استاین سازمان تاکید دارد آموزش فرهنگ ترافیک یکی از وظایف مهم شهرداری ها است.
در اساسنامه معاونت ها، سازمان ها و اداره های حمل و نقل و ترافیک شهرداری ها در ماده 4 بند 17 که توسط وزارت کشور ابلاغ شده است، تدوین و اجرای برنامه های آموزش عمومی برای ارتقای سطح فرهنگ و رفتارهای ترافیکی شهروندان با بهره گیری از سیاست های آموزشی مصوب و همکاری های سایر دستگاه ها را مورد تاکید قرار داده است.
شایان ذکر است که بر اساس اعلام کارشناس دفتر معاونت حمل و نقل و ترافیک سازمان شهرداری ها و دهیایری های کشور طرحی برای شهرداری به نام »طرح تحرک« تهیه کرده است که بخشی از این طرح به فرهنگ سازی در حوزهترافیک اختصاص یافته است.
برگزاری همایش راهبردهای توسعه فرهنگی و اجتماعی شهرهای ایرانکه توسط کمیسیون فرهنگی شورای عالی استان و معاونت فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران با حضور روسای کمیسیون های فرهنگی شوراهای مراکز استان ها و نمایندگان شهرداری ها در بخش امور فرهنگی نشان از دغدغه و اهمیت دادن مدیریت شهری به موضوعات فرهنگی دارد.
لازم به یادآوری است که به موجب ابلاغ پیش بینی بودجه سال 93 شهرداری های کشور که توسط معاونت عمرانی و شهری وزارت کشور به استانداری ها ابلاغ شده است در فرم شماره یک بخش اعتبارات هزینه ای ( خدمات) در برنامه ایمنی و امور ترافیکیبا کد شماره 1400 آموزش شهروندان در حوزه حمل و نقل عمومی لحاظ شده است.
همچنین با عنوان برنامه توسعه امورفرهنگی، اجتماعی و ورزشی با کد 1700 به آموزش شهروندان در حوزه های فرهنگی، اجتماعی و ورزشی پرداخته است.
در فرم شماره 1 این بخشنامه با عنوان آموزش و پژوهش با کد 1900 هم آموزش شهروندی جای گرفته است.
از سوی دیگر استانداری گلستان به عنوان رئیس شورای ترافیک استان طرحی را به نام» برنامه جامع کاهش تصادفات و تلفات رانندگی در حوزه درون شهری استان گلستان« تهیه و به دستگاه های ذیربط از جمله شهرداری ها به عنوان عضو و متولی ترافیک درون شهری ابلاغ کرده است که در این طرح به وظیفه شهرداری در خصوص برگزاری دوره های آموزشی، کتابچه های قوانین عبور و مرور، اختصاص پارک ترافیک به امر آموزش به ویژه از سنین کودکی و اطلاع رسانی با تهیه پیام های آموزشی را مورد تاکید قرار داده است.
به اطلاعرسانده می شود در برنامه ریزی آموزش فرهنگ ترافیک و رفتارهای ترافیکی در حال حاضر بین اداره حمل و نقل و ترافیک شهرداری گرگان، آموزش و پرورش شهرستان گرگان و پلیس راهور مرکز استان گلستان هماهنگی و مشارکت خوبی برقرار است.
همانگونه که در سخنرانی شهردار جدید در نشست صمیمانه با پرسنل شهرداری گرگان که در وب سایت این نهاد هم منتشر شده است، شهرداری به عنوان عامل نظم و زیباسازی معرفی شده است، اعتقاد ما براین است برای برقراری نظم نیاز به آموزش شهروندان از کودکی تا جوانی داریم تا رعایت نظم در ذهن شهروندان ما نهادینه شود.
در ماموریت های ترافیکی که در سطح شهر داریم بارها شاهد رفتارهای ترافیکی نامناسب از سوی برخی از شهروندان چه عابرین پیاده و چه رانندگان عزیز هستیم و همین موضوع سبب شد که با مشارکت سازمان تاکسی رانی و اتوبوس رانی شهرداری گرگان برنامه آموزشی آرامش و فرهنگ رانندگی را توسط آقای دکتر اسماعیل تبار متخصص برنامه ریزی فرهنگی و کارشناس رفتارهای ترافیکی پلیس راهنمایی و رانندگی کشور در مهر ماه سال جاری برگزار نماییم.
به همین منظور، آموزش و پیام رسانی در حوزه فرهنگ ترافیک را نه نتها به عنوان یک وظیفه می دانیم بلکه آن را جزو ماموریت های خود در اداره حمل و نقل قرار داده ایم.
در تابستان امسال برنامه دو روزه آموزش قوانین عبور و مرور را برای مربیان مهد کودک ها و پیش دبستانی شهر گرگان را توسط کارشناسان آموزش معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری اصفهان که به مدت 20 سال سابقه فعالیت آموزش فرهنگ ترافیک را پشت سر گذاشته اند، برگزار کردیم. شرکت کنندگان این دوره علاوه بر شهروندان گرگانی، از شهرهای رامیان، گالیکش، گنبد، آزادشهر، آق قلا، علی آباد، بند گز و بندرترکمن نیز مشارکت داشتند. جالب است که این شرکت کنندگان عزیز اعلام کردند که تاکنون چنین برنامه آموزشی کاربردی را نداشته اند.
اگر با مجموع اقدامات آموزشی، فرهنگی و هنری بتوانیم حتی یک مصدوم یا یک مجروح از تعداد شهروندان از جمله دانش آموزانی که در تصادفات مصدوم و مجروح می شوند کم کنیم، موفق شده ایم.
امید است با توجه به تغییر رویکرد جدید شهر داری ها از انجام فعالیت های خدماتی به ماموریت های فرهنگی و اجتماعی، برنامه های آموزش فرهنگ ترافیک با قوت، جدیت و همراهی شهردار جدید شهر گرگان ادامه یابد.