افتخار داشتم روز چهارشنبه 9 مهر ماه 93 در دوره ای بسیار آموزنده در حوزه مسئولیتم شرکت نمایم که برگزار کننده آن معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران بود.
در این برنامه سودمند که همه شرکت کنندگان آن، مربیان سرای محلات شهرداری تهران بودند به مدت 4 ساعت از نگاه جدیدی با محتوای آموزشی برای ایمنی عبور و مرور کودکان آشنا و به اطلاعات درخور توجه ای دست یافتم.
محمود برآبادی نویسنده، محقق و معاون سابق آموزش فرهنگ ترافیک شهرداری گرگان و سرهنگ عین الله جهانی معاونت آموزش و فرهنگ ترافیک پلیس راهور تهران در دو بخش مجزا به صورت کارگاهی این دوره آموزشی را برگزارکردند.
نویسنده کتاب کار ایمنی در عبور و مرور برای مربیان پیش دبستانی در ابتدا در خصوص ضرورت برگزاری این دوره آموزشی گفت: تصادفات در ایران بسیار بالاست به طوری که ایران در ردیف اول تا سوم جهان در تصادفات رانندگی شناخته شده است. تا سه سال پیش سالانه 27 هزار نفر در ایران به دلیل تصادفات جان باختند. با اقدامات پلیس این عدد به 24 هزار نفر کاهش یافته است. اما با این حال این رقم تصادف رانندگی همچنان بسیار بالا است.
برآبادی اعلام کرد: زندگی بدون جابجایی امکان پذیر نیست و رفت و آمدها ضروری است اما چه اقداماتی انجام دهیم که ترددها سالم و ایمن باشند؟
بنابر اعلام این محقق 22 درصد کشته های تصادفات در ایران مربوط به کودکان زیر 12 سال است. او اعتقاد دارد در تصادفاتی که یک طرف آن عابر پیاده است این درصد وحشتناک است. در عین حال کودکان تا 5 سال که به تنهایی تردد نمی کنند و با والدین عبور و مرور دارند. بنابراین این 22 درصد شامل سنین 7 تا 12 سال است. اینجاست که برای حفظ و ایمنی کودکان، برگزاری دوره های آموزشی به افرادی که کودکان بیشترین ساعات را با آنها می گذرانند، با اهمیت و ضروری است.
او در باره آسیپ پذیری کودکان نیز به شرکت کنندگان گفت: نداشتن آگاهی، تحرک، هیجان، کنجکاوی و سن و وضعیت جسمی کوچک بچه ها باعث می شود که آنها نتوانند از خود دفاع کنند و در ترافیک دیده شوند.
او بیان داشت: یک اصل در ترافیک است و آن اینکه، ببینید و دیده شوید. اما کودکان قدرت تشخیص سرعت ماشین و فاصله با خودرو را ندارند و به دلیل نداشتن دانش و آگاهی، قادر به تصمیم خلاقانه نیست و حتی گاهی تصمیم غلط هم می تواند برایشان بسیار خطرناک باشد.
اما به رغم این ویژه گی های منفی، کودکان به دلیل ذهن آماده بسیار آموزش پذیر هستند که اگر خوب مطالب ایمنی عبور مرور ارائه شود تا آخرعمرتوسط آن کودک فراموش نخواهد شد.
وی به مربیان توصیه کرد مطالب عبور و مرور ایمن را با داستان و تصویر بازگو کنید زیرا تاثیر گذاری آن در شنیدن و یادگیری بیشتر است.
او گفت آموزش را به دو طریق انجام دهید حضوری و به کمک رسانه ها. در هر دوره مورد می توانید با ارئه مطالب آموزشی کاربردی به کودکان آموزه ها را انتقال دهید آنچه از طریق رسانه کمک بیشتری در انتقال داده ها می شود این است که شما از طریق رسانه هایی چون مطبوعات، کتاب، رادیو و تلویزیون مخاطب بیشتری دارید اما در آموزش حضوری ارتباط بهتر برقرار می شود.
وی اطلاع داد که بهترین الگو برای کودکان والدین هستند پس بهتر است که پدر و مادر رفتار درست و سنجدیده ای از خود به عنوان الگو نشان دهد. بعد از والدین این مربی است که با رفتار و آموزش خود راه درست رفتارهای ترافیکی را می تواند به کودک آموزش دهد.
او سپس در قالب پاور پونت نحوه عبور از خیابان را که شامل پل هوایی، چراغ راهنمایی عابر پیاده و تابلو گذرگاه عابر پیاده است را معرفی کرد. او گفت: بهترین و مناسب ترین و ایمن ترین محل امن برای عبور و مرور کودکان پل هوایی است زیرا در خیابان رانندگان حق تقدم با عابر پیاده را رعایت نمی کنند.
او همچنین نحوه عبور در یک خیابان یک طرفه و دو طرفه را بازگو کرد و همچنین در خصوص شکل عبور در زمان شب نیز گفت: به کودکان یاد بدهید از محل هایی که روشنایی کافی دارند و از محل خط کشی به دلیل تضاد در رنگ سیاه و سفید عبور کنند. داشتن لباس روشن را در عبور از خیابان همواره رعایت نمایند.
او در باره وظایف والدین برای کودکان زیر 5 سال نیز گفت: کودکان باید از صندلی مخصوص که در عقب گذاشته می شود، استفاده و در زمان سوار و پیاده شدن حتما از درب سمت پیاده رو استفاده کنند.
او متذکر شد: هیچگاه نباید یک کودک در زمان رانندگی در بغل راننده باشد زیرا به محض تصادف و برخورد کودک با شیشه و فرمان، به دلیل نرم بودن قفصه سینه کودک، هر گونه ضربه شدید بسیار خطرناک خواهد بود.
مدرس بعدی این دوره آموزش کارشناس ارشد حقوق قضایی، مدرس دانشگاه پلیس و معاون آموزش و فرهنگ ترافیک پلیس راهور تهران بود.
او در ابتدا به همه افراد شرکت کننده گفت: اگر می خواهید به کودکان آموزش بدهید حتما لازم است مهارت روانشناسی کودک را بیاموزید.
سرهنگ جهانی که به رعایت مسائل انسانی در ارتباطات بسیار تاکید می ورزید و خود نیز شخصا در رفتارش به آن پایبند بود، اعتقاد دارد که کسی که می خواهد مقررات را آموزش بدهد حتما باید آیین نامه 220 ماده ای راهنمایی و رانندگی را بخواند.
وی در باره ضرورت توجه به اهمیت آموزش به بچه ها گفت: آموزش ها باید راه درست را به کودک نشان دهد نه اینکه رفتارهای ناپسند و خطرناک را برای او به ارمغان آورد.
مدرس رفتارهای ترافیکی با اینکه متاسفانه آموزش های ما بدآموزی دارد، گفت: 9 صندلی می گذاریم با 10 بچه، از آنها می خواهیم با زرنگی، با زدن هم بازی، برای رسیدن به صندلی کار خطرناک انجام دهد. این آموزش بسیار خطرناک است و اگر چنانچه کودک نتواند موفق شود فرد سوخته محسوب شده و باید از دور مسابقه حذف شود.
این در حالی است که در ژاپن 9 صندلی می گذارند و به 10 بچه می گویند همه باید روی 10 صندلی بنشینید اگر یک نفر بیرون بماند همه سوخته خواهند بود با این شیوه آموزشی کودک یاد می گیرد که به همه باید جا داد. همه را دید، برای همه احترام قائل بود و به حقوق دیگران احترام باید گذاشت.
سرهنگ جهانی بازگو می کند که وضعیت ترافیک ما به همین صورت آموزش های غلط است. ما یاد گرفته ایم که فقط به فکر خودمان باشیم. همه باید کنار بروند و من را ببینند. بله درست است من حق دارم اما باید بیاموزیم که ۱۰ تا تکلیف هم داریم و باید ادا کنیم.
شما مربیان به صورت عملی نیز مسائل آموزشی را در پارک های ترافیک آموزش بدهید. بچه ها را با احساس مسئولیت تربیت کنید. آنها نباید بی تفاوت بزرگ شوند.
او گفت: اگر به ساختن می خواهید توجه کنید باید به تربیت نیروی انسانی نیز توجه نمایید زیرا ساخت و سازها برای انسان است پس باید به انسان ها از کودکی در مدارس، مسئولیت های ترافیکی را آموزش داد.
وی از مربیان خواست در هر منطقه راهنمایی و رانندگی یک معاون آموزش فرهنگ ترافیک انجام وظیفه می کند از آنها در اموزش های خود بهره ببرید. او حتی نام افسران پلیس را برای اطلاع در اختیار مربیان متقاضی قرار داد.
مدرس دانشگاه پلیس گفت: یکی از خطرناک ترین وسایل نقلیه، موتورسیکلت است. شما می توانید با پخش تصاویر، رفتارهای صحیح رانندگی با موتور سیکلت سواران را به کودکان آموزش بدهید.
وی در ادامه به انواع تابلوهای راهنمایی و رانندگی پرداخت و توصیه کرد تابلوهایی که مخصوص گروه سنی کودک است به آنها آموزش بدهید.
سرهنگ جهانی آموزش سرعت را به بچه ها و اثرات خطرناک سرعت زیاد را در تصادفات مرگبار را بسیار با اهمیت ذکر کرد و گفت: بچه ها باید بیاموزند که سرعت خانمان سوز است، واژگونی دارد، انحراف دارد، حریق و صدمات چند برابر دارد و آدم را از بین می ببرد.
وی در پایان گفت: بچه ها تا زیر 8 سال نمی توانند به تنهایی در خیابان عبور کنند بعد از این سن قادر خواهند بود با آموزش عبور و مرور ایمن داشته باشند.
برگزاری آزمون به صورت تستی و تشریحی آخرین برنامه این دوره آموزشی بود که قرار است از بین 500 شرکت در این دوره به 30 نفر که موفق به قبولی در آزمون شده اند گواهی نامه آموزشی و به 10 برگزیده با رتبه بالا جوایزی نیز اهدا شود.
ا